Albistea entzun

Gastronomia. ERREZETA

Anana tarta kremarekin

JON URBE / FOKU Tamaina handiagoan ikusi

Iker Markinez -

2019ko azaroak 2 - Kuko jatetxea. Ormaiztegi

OSAGAIAK LAU LAGUNENTZAT

Anana oso bat
Esnea, litro erdi
Arrautzak, dozena erdi
Azukrea, 200 g
Irina, 40 g
Banilla makilatxoa
Pasta brise
Azukre pixka bat tartarako

1. Krema prestatzeko, lehenik, lapiko batean esnea berotzen jarri banilla makilatxoarekin batera, eta, bitartean, arrautzen gorringoak ontzi batean jarri.

2. Azukrea ontzira nahastu, eta bost minutuz etengabe irabiatu. Ondoren, irina gehitu eta kontu handiz nahastu.

3. Berotutako esnearen erdia ontzira bota, eta ondo nahastu.

4. Lapikoan gelditu den esnea irakin arte berotu, eta banilla makilatxoa kendu ondoren, ontzian duguna lapikora irauli. Bost minutuz irakiten eduki etengabe nahastuz. Garrantzitsua da tarta prestatzen hastean krema hotza egotea; beraz, denbora batez hozkailuan sartu, edo, bestela, hurrengo egunean hasi tarta prestatzen.

5. Anana zuritu, erditik moztu eta erdian duen zurtoina kendu. Gero, xafla finetan moztu.

6. Ondoren, etxean egindako edo eta dendan erositako brise pasta zabaldu, eta labeko molde batean jarri. Sardexka baten laguntzaz, hainbat lekutan zulotxoak egin, eta labeko paperarekin estali.

7. Ondoren, pisu moduan, garbantzuak edo antzeko zerbait paperaren gainean zabaldu. Labean 180 graduan 15 bat minutuz mantendu.

8. Labetik atera eta prestaturik dagoen krema brise pastaren gainean zabaldu. Geruzatxo bat. Ondoren, anana xaflak txukun-txukun kremaren gainean jarri, eta azukre pixka bat gehitu. Azukrea batez ere anana xaflen gainean jarri.

9. Azkenik, berriro labe beroan sartu, eta 170 graduan beste 30 bat minutuz eduki. Tarta hau epel jan daiteke, eta, izozkiz lagunduz gero, oso kontraste goxoa lortzen da.

Sareko BERRIAzalea:

Udazkenean, BERRIAlagun egiteko pausoa eman dezazun, eskaintza bat egin nahi dizu BERRIAk. Herri baten kulturaren plaza da BERRIA. Kultur egitasmo, dinamika eta ekitaldi anitzen erakustoki. Euskal kulturaren inguruko informazioaren plaza handia. Azaroan eta abenduan, Euskaraldiak, Bertsolari Txapelketa Nagusiak eta Durangoko azokak hartuko dituzte, besteak beste, BERRIAren orrietako asko, paperean eta webgunean.

Albiste asko irakurriko dituzu, segur aski webgune honetan bertan. Eta eskari bat egin nahi dizugu: har ezazu konpromisoa irakurtzen duzunarekin. Irakurleen babes ekonomikoa funtsezkoa da BERRIAren etorkizuna ziurtatzeko.

Albiste gehiago

Filip Albor, Amaia Karrere eta Arantxa Hirigoien, <em>Ttinka</em> disko-liburuaren egileak. ©MATHIEU HARANBURU/ BELARRI

«Ikusi dut gauza gutirekin anitz pasarazten ahal dela»

Ainize Madariaga

'Ttinka' disko-liburua plazaratu du Hirigoienek, Filip Albor eta Amaia Karrerekin batera.Ttipitik «on» denez kantuak eta ipuinak euskaraz entzutea, haurren beharretara egokitu dute obra.
Jon Zabaleta, HernaniKomik azokan emandako Joseph Camino saria eskuetan duela. ©JON URBE / FOKU

«Marrazteak goizero jaikitzen laguntzen dit»

Enekoitz Telleria Sarriegi

Trazu ezberdin asko dituen bineta erraldoi bat da Zabaletaren bizitza, marrazkiz zirriborratu duena. Hernani bere jaioterrian saritu dute, eta euskal komikiari egindako ekarpena aitortu.
 ©MONIKA DEL VALLE / @FOKU

«Euskaraldia oso neorrealista da»

Urtzi Urkizu

ETB1ek 'Dailobit' saioaren bigarren atala emango du gaur, Euskaraldian izandako bizipenekin. Rutak Leire Palaciosekin batera aurkezten du programa. «Naturaltasunez agertzen saiatzen naiz».

Astekaria

Asteko gai hautatuekin osatutako albiste buletina. Astelehenero, ezinbesteko erreportajeak, elkarrizketak, iritziak eta kronikak zure posta elektronikoan.

Iruzkinak kargatzen...