Albistea entzun

ERREZETA

Arroz saldatsua barazkiz eta hegaluzeaz ondua

MAIALEN ANDRES / FOKU Tamaina handiagoan ikusi

Iker Markinez - Kuko Jatetxea, Ormaiztegi

2022ko maiatzak 21

OSAGAIAK 4 LAGUNENTZAT

200 g hegaluze, garbi.
350 g arroz.
Tomate 1.
Tipula 1.
Azenario 1.
Kuia txiki 1.
Leka sorta txiki bat.
3 baratxuri ale.
Azafrai pistiloa.
Gatza.
Oliba olioa.
Baso erdi txakolin.

1. Arroza prestatzen hasiko gara: horretarako, barazkiak garbitu, eta puska txikietan moztu; denak, tomatea izan ezik. Lapiko zabal batean, ipini barazkiak gatz pittin batekin, eta oliba olio txorrotada batekin. Taparik gabe eta su bizian erregosi, hogei bat minutuz. Barazkiak nahikoa gorritu direnean, baso erdi txakolin bota, eta pare bat minutuz sutan irakiten mantendu, alkohol soberakina kentzeko. Tomatea laukitxoetan moztu, eta lapikora gehitu; beste pare bat minutuz mantendu.

2. Orain, arroza gehitu, eta guztia ongi nahastu; gehitu ura, arroz kantitatea halako hiru, eta bota azafrai pistiloak ere, eskuarekin pixka bat txikituta. Gatz pittin bat eman, eta sua pixka bat jaitsi, eta su ertainean 18 minutuz irakiten eduki.

3. Ondoren, itzali; eta beste bost minutuz atsedenean utzi.

4. Atsedenaldia izango da hegaluzea prestatzeko memento aproposa. Horretarako, lau zatitan moztu hegaluzea, gatza bota bi aldeetatik, eta zartagin batean plantxa moduan frijitu, olio tanta batekin. Bi minutuz alde bakoitzetik.

5. Azkenik, arroza plateretan banatu, hegaluze zatia gainean jarri, eta dastatu.

Sareko BERRIAzalea:

Irakurri berri duzun edukia eta antzekoak zure interesekoak badira, eskari bat egin nahi dizugu: Berria diruz babestea.

Zuk eta zure gisako sareko milaka irakurlek egindako ekarpenarekin, eduki gehiago eta hobeak sortuko ditugu. Eta, zuekin osatutako komunitateari esker, publizitateak eta erakundeen laguntzek bermatzen ez diguten bideragarritasuna lortuko dugu.

Euskarazko kazetaritza libre, ireki eta konprometitua eskaini nahi dizugu egunero; bizi zaren munduaren eta garaiaren berri ematen segitu.

Albiste gehiago

Sekulako giroa izan zen atzo Ondarroan, eguerditik hasita. ©URTZI URKIZU

'Azule', txingor euritan aurrera

Urtzi Urkizu

Bi urtez derrigorrez eten ostean, Zapato Azule jaia egin dute Ondarroan. Giro aparta izan da kaleetan, Dinamartxakoei ongietorria eman diete eta pentsiodunak omendu dituzte.
Itziar Ituño aktoreak Malen Zubiri politikariarena egiten du <em>Intimidad</em> telesailean. ©DAVID HERRANZ / NETFLIX

'Intimidad', Netflixen gehien ikusi den telesaila, ingelesez bestekoetan

Urtzi Urkizu

Txintxua Filmsen fikzioa 58 herrialdetan sartu da Top10ean. IMDB-ko lehen 50etan kokatu da

Edorta Agirre. / ©Gorka Rubio, Foku

«Janari pista galduz gero, nahi duena salduko digu sistemak»

Miren Garate, Gipuzkoako Hitza

Janaren inguruan «gero eta desinteres handiagoa» ikusten du Edorta Agirrek, Amantala ta mantela liburuaren egileak. Dioenez, «zelofanez ontziratutako produktuek» hartu dute lehengaien tokia. «Horiek zer duten? Sinetsi egin behar, ez baitugu kriteriorik».

 ©ENDIKA PORTILLO / FOKU

«Niretzat, bertsoa terapia da; arazoren bat edukiz gero, bertsotan heltzen diot»

Amaia Ramirez de Okariz Kortabarria

40 urte igaro dira Arabako lehen bertso eskola sortu zutenetik, eta Lopez izan zen sortzaileetako bat. Ordutik, alboan izan du bertsoa, eta, eginiko lana eskertzeko, aurten berari eman diote Arabako bertsolari txapeldunari txapela jartzeko aukera.

Astekaria

Asteko gai hautatuekin osatutako albiste buletina. Astelehenero, ezinbesteko erreportajeak, elkarrizketak, iritziak eta kronikak zure posta elektronikoan.

Iruzkinak kargatzen...

Izan BERRIAlaguna

Zure babes ekonomikoa ezinbestekoa zaigu euskarazko kazetaritza independente eta kalitatezkoa egiten segitzeko.