Albistea entzun

ERREZETA

Txitxarroa plantxan piper erre, tipula eta gari zainzuriekin

JON URBE / ARGAZKI PRESS

Iker Markinez - Kuko jatetxea, Ormaiztegi

2017ko maiatzak 6

4 LAGUNENTZAT

Txitxarro handi bat

Pipermorro bat

Tipula gorri bat

Gari zainzuri sorta bat

Gatza

Oliba olioa

Ozpina

1. Lehenik, piperrada prestatzen hasiko gara. Horretarako, moztu pipermorroa eta tipula juliana eran, eta lapiko batean, olio zurrusta eta gatz pitin batekin, su motelean erregosi, 30 minutuz.

2. Ez estali lapikoa taparekin, horrela lurruna kanporatu egingo da, eta horrek barazkiei zapore eta kolore biziagoak mantentzen lagunduko die.

3. Lapiko batean, ura irakiten ipini gatz pittin batekin, eta gari zainzuriak bost bat minutuz egosi.

4. Jarraian, ur hotzean sartu, eta gorde.

5. Txitxarroa bi xerratan moztu, eta erdiko hezurrak kendu.

6. Xerra bakoitzari dituen hezurtxoak poliki-poliki eta ongi kendu, horrela ahalik eta garbiena uzteko. Xerra bakoitza 6 zatitan moztu.

7. Zartagin bat su bizian berotzen jarri, oliorik bota gabe. Ondo beroa dagoenean, txitxarro xerra txikiak jarri, azala zartagin aldera daudela; gatz pitin bat eta olio pixka bat gainetik bota.

8. Ukitu gabe, pare bat minutuz eduki, azala gorritu arte.

9. Ondoren, buelta eman, eta prestatu ditugun piperrak, gari zainzuri eta tipula gainean jarriko ditugu.

10. Beste oliba olio zurrusta bat bota, baita ozpin pixka bat ere.

11. Sua itzali, tapa batekin estali, eta pare bat minutuz utzi bertan, arraina barazkiekin gozatu dadin, sua itzalirik.

12. Zerbitzatzeko, plater bakoitzean hiru bat txitxarro puska jarri, eta barazkia gainetik gehitu.

Sareko BERRIAzalea:

Irakurri berri duzun edukia eta antzekoak zure interesekoak badira, eskari bat egin nahi dizugu: Berria diruz babestea.

Zuk eta zure gisako sareko milaka irakurlek egindako ekarpenarekin, eduki gehiago eta hobeak sortuko ditugu. Eta, zuekin osatutako komunitateari esker, publizitateak eta erakundeen laguntzek bermatzen ez diguten bideragarritasuna lortuko dugu.

Euskarazko kazetaritza libre, ireki eta konprometitua eskaini nahi dizugu egunero; bizi zaren munduaren eta garaiaren berri ematen segitu.

Albiste gehiago

 ©BERRIA

«Ibarruri oso harro sentitu zen beti bere euskal erroez»

Amaia Igartua Aristondo

Dolores Ibarruri 'Pasionaria'-ren biografia bat argitaratu berri du, haren artxibo pertsonalean oinarritutakoa: 'No pasarán'. XX. mendearen zati handi bat zeharkatzen du bizkaitarraren bizitzak.
EPICA ikerketan 2.872 metroko sakoneratik ateratako izotz lagina, 2002-2003an. ©LAURENT AUGUSTIN/CNRS PHOTOTHQUE

Izotzik zaharrena nahi dute

Jakes Goikoetxea

Beyond EPICA ikerketa proiektua Antartikan lanean ari da, izotza zulatu eta duela 1,5 milioi urtera arteko izotz lagina ateratzeko. Laginari esker, klimaren bilakaera ezagut dezakete.

Andres Urrutia euskaltzainburua eta Gaizka Aranguren kazetaria, <em>Ezina ekinez egina</em> saioan. ©BERRIA

Euskararen historiari buruzko saioa gaur ETB1en: 'Ezina ekinez egina'

Enekoitz Telleria Sarriegi

Gaizka Arangurenek aurkeztuko du. EITBk bat egingo du Euskararen Nazioarteko Egunarekin

Astekaria

Asteko gai hautatuekin osatutako albiste buletina. Astelehenero, ezinbesteko erreportajeak, elkarrizketak, iritziak eta kronikak zure posta elektronikoan.