ERREZETA

Neguko boilur beltzen nahaskia

JUAN CARLOS RUIZ / ARGAZKI PRESS

Iker Markinez - Kuko Jatetxea, Ormaiztegi

2015eko urtarrilak 10
Sasoi betean dugun altxor honekin egingo dugu gaurko errezeta. Oso sinplea izan arren, produktu zoragarri honek ukitu ezin bereziagoa emango dio errezetari. Boilurra onddo bat da, lur azpian hazten den patata ilun baten itxura daukana (Tuber melanosporum). Gaurkoan erabiliko dugun mota neguko boilurra da, boilur guztien artean preziatuenetarikoa. Abenduan hazten da, eta martxora bitartean aurki daiteke. Sasoirik hoberenean, ordea, urtarrilean egoten da.

1

Hasteko, boilurra ontzi batean jarri, eta zortzi arrautzak sartu, oso-osorik. Tapa batez estali, eta bi egunetan mantendu hozkailuan. Horrela, arrautzek boilurraren zaporea hartzea lortuko dugu.

2

Bi egunak pasatu ondoren, arrautzak atera, eta beste ontzi batean pixka bat irabiatu. Gatz pitin bat bota arrautzei, eta boilurraren erdia ere bertara xehatu.

3

Zartagin bat sutan jarri olio pitin batekin, eta, beroa dagoenean, arrautzak zartaginera bota. Sua motel-motel jarriko dugu, eta nahaskia egin. Kontuz gehiegi lehortu gabe, ez baitugu tortillarik egin nahi, nahaskia baizik.

5

Zerbitzatzeko, lau plater txiki hartu, eta osorik dugun beste boilur puska plater bakoitzaren gainean xehatu.

6

Ondoren, arrautz nahaskia banatu plateretara. 40 gramo boilur bakarrik erabili arren, zapore bikaina lortuko du nahaskiak.

Irakurle agurgarria:

Honaino iritsi zarenez, eskaera bat egin nahi dizugu: irakurtzen ari zaren edukia eta egunkaria babestea, konpromiso ekonomikoa hartuz. Publizitatea eta erakundeen diru-laguntzak ez dira nahikoa BERRIAren etorkizuna bermatzeko. Sarean eskaintzen dizugun edukia irakurtzen duzuen milaka irakurleek proiektuari ekarpena eginda, urrutira iritsiko ginateke.

Kazetaritza libre, ireki eta independentea egin nahi dugu euskaldunontzat. Euskaraz informatzea delako gure eginkizuna, eta zure eskubidea.Lagun gaitzazu bide horretan. Idatzi gurekin etorkizuna. Geroa zugan.

Martxelo Otamendi
BERRIAko zuzendaria

Izan zaitez BERRIAlaguna

Izan zaitez BERRIAlaguna

Irakurtzen ari zaren edukia libre ematen jarraitu nahi dugu. Euskaraz informatzea da gure eginkizuna, zure eskubidea. Sareko irakurlea bazara, konprometitu zaitez irakurtzen ari zarenarekin. Geroa zugan.

Izan zaitez BERRIAlaguna