Albistea entzun

ERREZETA

Orburuak, urdaiazpiko, ziazerba eta Beasaingo odolkiarekin

GORKA RUBIO / ARGAZKI PRESS

Iker Markinez - Kuko Jatetxea, Ormaiztegi

2015eko abenduak 19

OSAGAIAK LAU LAGUNENTZAT

Hamabi orburu

Orburu salda basokada bat

300 g ziazerba

Odolki bat

Tipula erdia

Porru erdia

Perrexil sorta bat

100 g urdaiazpiko

Bi baratxuri ale

Oliba olio zorrotada bat

Pare bat koilarakada irin

Gatza

Orburuen prestaketa:

Orburuak kontserbakoak erabil ditzakegu, edo guk geuk freskoak erosi, garbitu, eta prestatu.

1

Prestaketarako, lapiko handi batean ura erdira arte bete, bi koilarakada irin gehitu, eta ondo nahastu. Gatz pitin bat bota, eta sutan jarri, irakin arte.

2

Bitartean, orburuak zuritu, eta txortena moztu gabe zuritu. Orburuaren punta moztu, pare bat zentimetro zabal.

3

Gero, ur irakinetan sartu, eta bertan irakin hogei bat minutuz. Hortik basokada bat salda gordeko dugu.

Odolkiaren prestaketa:

4

Urez beteriko lapiko batean, odolkia tipula, porru eta perrexilarekin batera su motelean irakiten jarri, ordu eta erdiz gutxi gorabehera.

Plateraren prestaketa:

5

Lapiko zabal batean, oliba olioa bota, eta berotzen denean, baratxuria eta urdaiazpiko xehatua gehitu.

6

Minutu batez frijitu ondoren, koilara bat irin eta basokada bat orburu salda ere gehitu.

7

Ondoren, ziazerbak nahastu, eta minutu pare batez irakiten mantendu; azkenik, orburuak gehitu.

8

Bukatzeko, lau plater zapaletan banatu prestaturiko barazkiak, eta bakoitzari odolki pusketatxo bana jarri.

Prest daukagu dena mahaira zerbitzatzeko.

Sareko BERRIAzalea:

Irakurri berri duzun edukia eta antzekoak zure interesekoak badira, eskari bat egin nahi dizugu: Berria diruz babestea.

Zuk eta zure gisako sareko milaka irakurlek egindako ekarpenarekin, eduki gehiago eta hobeak sortuko ditugu. Eta, zuekin osatutako komunitateari esker, publizitateak eta erakundeen laguntzek bermatzen ez diguten bideragarritasuna lortuko dugu.

Euskarazko kazetaritza libre, ireki eta konprometitua eskaini nahi dizugu egunero; bizi zaren munduaren eta garaiaren berri ematen segitu.

Albiste gehiago

 ©MARISOL RAMIREZ / FOKU

«Zorroztasuna funtsezkoa da kazetaritzan»

Urtzi Urkizu

Arabako, Bizkaiko eta Gipuzkoako kazetarien elkargoko dekano eta Euskal Kazetarien Elkarteko presidente izendatu dute Goikoetxea. Dioenez, kazetariek baldintza onak behar dituzte.
 ©GORKA RUBIO / @FOKU

«Galtzen ari den lan bat azaleratu nahi dut»

Enekoitz Telleria Sarriegi

Ontzi bat da, esamolde bat da, eta arrantzalearen azalean jarri nahi bat da 'Axalian'. Izen hori jarri dio Ortolaizek Zarauzko Photomuseumen paratu duen erakusketari: «Mundu eder bat da itsasoa».
Jon Mirande, eskuinean, Bretainiar Elkartearen Saria ekitaldian, 1969. ©Z / EZEZAGUNA

De viris illustribus: Jon Mirande bretainiarra

Miel A. Elustondo

Euskaraz baino lehen ikasi zuen bretoieraz Jon Mirandek Parisen. Euskaldunak lagun egin baino lehen, bretainiarrak egin zituen adiskide. «Gazte haien karra! Askok ez zekiten haurretatik beren herriaren hizkuntza, baina ikasi zuten eta bretoieraz ari dira beti. Guk, aldiz...», idatzi zuen. Goulven Pennaod bretainiarrarena dugu jakilegoa, Txomin Peillenek 1976an bildua.

Astekaria

Asteko gai hautatuekin osatutako albiste buletina. Astelehenero, ezinbesteko erreportajeak, elkarrizketak, iritziak eta kronikak zure posta elektronikoan.