Albistea entzun

ERREZETA

Legatza plantxan, kuia txikiarekin eta pipermorroekin

JUAN CARLOS RUIZ / ARGAZKI PRESS

Iker Markinez - Kuko Jatetxea, Ormaiztegi

2017ko uztailak 1

osagaiak

4 LAGUNENTZAT

Legatza.

Pipermorroak.

Kuia txiki bat.

Bi baratxuri ale.

Baso erdi esnegain.

Baso erdi arrain salda.

Oliba olioa.

Ezpeletako piper hauts gorria.

Gatza.

1

Lehenik, arrain salda prestatuko dugu. Horretarako, arrainen hezurrak ur irakinetan egosi, ordu erdi batez. Nahi izanez gero, barazkiren bat ere sar daiteke uretan: porrua, perrexila.... Gero, gorde.

2

Lapiko batean, prestatu dugun arrain saldatik baso erdi bat irakiten ipini. Gatz pitin bat bota, eta esne gain baso erdia gehitu. Guztia bost minutuz irakin, su ertainean. Gero, gorde.

3

Pipermorroak garbitu, eta tiratan moztu. Zartagin batean, oliba olio zorrotada batekin eta gatz pitin batekin erregosi, 15 bat minutuz, su motelean. Gero, erretilu batean gorde.

4

Zartagin berean, beste olio zorrotada batekin, kuia txikia puska txikitan moztua gehitu. Gatz pitin bat gehitu, eta sua bizitu. Bost minutuz erregosi. Horiek ere piperren erretilu berera gehitu.

5

Legatz takoak zartagin berean frijituko ditugu. Hiru bat minutuz alde bakoitzetik, gatzez eta olio zorrotada txiki batekin. Minutu bat falta dela, baratxuri xehetua gehitu, eta sua itzali. Tapa bat jarri, eta bi minutuz mantendu: legatzak bere salda askatuko du.

6

Azkenik, platera bukatzeko, piperrak eta kuia platerean jarri; gainean, legatz tako pare bat; barazkien bueltan, hasieran prestaturiko arrain salda kremaz ongi busti (barazkiak bakarrik). Bukatzeko, Ezpeletako piper hauts gorria, galiziarrek egiten duten moduan, plater guztian ongi zabaldu; ukitu polita emango dio.

Sareko BERRIAzalea:

Irakurri berri duzun edukia eta antzekoak zure interesekoak badira, eskari bat egin nahi dizugu: Berria diruz babestea.

Zuk eta zure gisako sareko milaka irakurlek egindako ekarpenarekin, eduki gehiago eta hobeak sortuko ditugu. Eta, zuekin osatutako komunitateari esker, publizitateak eta erakundeen laguntzek bermatzen ez diguten bideragarritasuna lortuko dugu.

Euskarazko kazetaritza libre, ireki eta konprometitua eskaini nahi dizugu egunero; bizi zaren munduaren eta garaiaren berri ematen segitu.

Albiste gehiago

 ©ARITZ LOIOLA / FOKU

«Zifren eta datuen inperialismoaren menpe bizi gara»

Gorka Erostarbe Leunda

Krisi garai erabatekoa; pentsatzeko tarterik ere uzten ez duena. Hartu du denbora hori Iñigo Martinezek, eta egungo inertziak auzitan jarri ditu 'Mandamentu hipermodernoak' lanean.
Pantailak Euskaraz ekimeneko kideak, manifestua aurkezten, gaur Durangon. ©BERRIA

Euskarazko ikus-entzunezkoen aldeko manifestu bat aurkeztu dute

Urtzi Urkizu

Pantailak Euskaraz taldeak plazaratu du testua, ikus-entzunezkoen arloko eta euskalgintzako zenbait eragileren ekarpenekin. Sektore desberdinetako 35 eragilek eman diote atxikimendua manifestuari. Atzo egin zuten agiriaren aurkezpena.

Kataluniako Heura enpresaren haragi tankerako pintxo beganoak jateko aukera dago azokan, Irunen. ©ANDONI CANELLADA / FOKU

Betiko txistorra ematen du ba!

Urtzi Urkizu

Beganismoari ikusgarritasuna ematen dion jaialdia egiten ari dira asteburuan Irunen, Ficoban: Be Veggie. Askotariko produktu eta zerbitzuak daude 70 erakusmahaitan.

Astekaria

Asteko gai hautatuekin osatutako albiste buletina. Astelehenero, ezinbesteko erreportajeak, elkarrizketak, iritziak eta kronikak zure posta elektronikoan.