Albistea entzun

ERREZETA

Bakailao kremaz beteriko krepeak

JUANAN RUIZ / FOKU Tamaina handiagoan ikusi

Iker Markinez - Kuko Jatetxea, Ormaiztegi

2018ko maiatzak 19

KREPEAK EGITEKO OSAGAIAK

6 arrautz.

200 g irin.

75 g gurin.

Litro erdi baserriko esne.

Gatza.

BAKAILAO KREMARENTZAT

200 g bakailao.

Tipula bat.

2 baratxuri ale.

Oliba olio birjina.

Gurina

4 koilarakada irin.

3/4 litro baserriko esne.

Etxeko tomate saltsa.

Gatza.

1

Errezeta hau bi egunetan egingo dugu, baina egun batean egin daiteke.

2

Lehenengo egunean: tipula zuritu, zati txikietan moztu, eta lapiko batean berotzen jarri, oliba olio zorrotada batekin eta gurin koilarakada batekin; erregosi, 20 bat minutuz. Lau koilarakada irin gehitu, nahastu, eta, pixka bat egosten eduki ondoren, esnea gehituz joan, poliki-poliki, guztia bukatu arte (esnea aurrez beroa badago, hobeto).

3

Ondo nahastu, eta bexamel krematsua lortuko dugu. Bakailaoa xehetu, eta zartagin batean oliba-olio zorrotada batekin, su oso motelean mantendu taparekin estalita, bost minutuz. Ondoren, bexamela dugun lapikora gehitu. Bexamela hurrengo egunera arte hozkailuan gorde.

4

Krepeak egiteko, ontzi batean ondorengo osagaiak nahastuko ditugu: arrautzak osorik eta 200 gramo irin. Dena ongi irabiatu, gatz pittin bat gehitu. Ondoren, esnea gehitu, eta nahastu. Tamaina ertaineko zartagin batera 75 gramo gurin bota, eta urtzean, aurreko ontzira nahastu.

5

Zartagina berotzen jarri, eta, beroa dagoenean, kazokada bat krep masa bota zartaginera. Zartagina alde batetik bestera suabe mugituz, masa zartagin guztira zabaldu. Segundo gutxiren ondoren, buelta eman, eta plater batera atera. Gainontzeko masarekin gauza bera egin.

6

Krepe guztiak beteko ditugu ondoren: aurrez prestaturik dugun bakailao bexamelaren koilarakada batez bete, eta tolestu. Labeko erretiluan jarri krepe guztiak, eta jan baino lehenago, labean bost bat minutuz berotu ondoren, mahaira zerbitzatu. Nahi baduzue, etxeko tomate saltsa edo piper gorri saltsa batez busti dezakezue.

Sareko BERRIAzalea:

Udazkenean, BERRIAlagun egiteko pausoa eman dezazun, eskaintza bat egin nahi dizu BERRIAk. Herri baten kulturaren plaza da BERRIA. Kultur egitasmo, dinamika eta ekitaldi anitzen erakustoki. Euskal kulturaren inguruko informazioaren plaza handia. Azaroan eta abenduan, Euskaraldiak, Bertsolari Txapelketa Nagusiak eta Durangoko azokak hartuko dituzte, besteak beste, BERRIAren orrietako asko, paperean eta webgunean.

Albiste asko irakurriko dituzu, segur aski webgune honetan bertan. Eta eskari bat egin nahi dizugu: har ezazu konpromisoa irakurtzen duzunarekin. Irakurleen babes ekonomikoa funtsezkoa da BERRIAren etorkizuna ziurtatzeko.

Albiste gehiago

 ©JAIZKI FONTANEDA/ FOKU

«Ez da gaztetxearen inguruko film soil bat»

Amaia Jimenez Larrea

'Mari. Isilik nahi gaituztenan' Oñatiko Antixena gaztetxearen hamargarren urteurrenaren harira sortutako film bat da, fikziozkoa. Datorren astean estreinatuko da, Oñatin eta Durangoko Azokan.
Hilabete honetan bi aldiz agertu da Belharra, Donibane Lohizune parean. Europako uhinik handiena da. Matt Etxebarne ageri da argazkian, foil taula <em>hegalaria</em> lagun. ©FRANCK LAPUYADE

Belharra: hogei urteko mugarria

Ainize Madariga

Hogei urte bete dira Donibane Lohizuneko Belharra uhin erraldoiaren gainean surf egin zutela lehen aldikoz. Axi Muniainek arraunean ere igan zuen lehentze, 2013. urtean. Gero eta haboro dira ausartzen direnak orain: Matt Etxebarne da haietako bat. Baina denek oroitarazi dute lanjer handia.

 ©MARISOL RAMIREZ / FOKU

«Hemengo irrati batzuk hasiak dira jolasten adimen artifizialarekin»

Urtzi Urkizu

Adimen artifizialarekin narrazioak sortu, eta horiek 'Zero eta bat' podcastera eramaten ditu Erezumak. Gaur sareratuko du hirugarren atala. «Esperimentatzen jarraituko dut».

Astekaria

Asteko gai hautatuekin osatutako albiste buletina. Astelehenero, ezinbesteko erreportajeak, elkarrizketak, iritziak eta kronikak zure posta elektronikoan.

Iruzkinak kargatzen...

Izan BERRIAlaguna

Hitzen, ekintzen eta errimen eztanda. Herri bat BERRIAren kulturaren plazan. Baliatu udazkenean BERRIAlagun egiteko eskaintza.