Elikadura. Errezeta

Haragi egosiz eta txanpinoiz beteriko piperrak

JON URBE / ARGAZKI PRESS

Iker Markinez -

2014ko urtarrilak 18

OSAGAIAK

4 pertsonarentzako osagaiak:

300 gramo zangar.

250 gramo txanpinoi.

24 pikillo piper.

Oliba olioa.

Bexamelerako:

Litro erdi esne.

Bi koilarakada irin.

Gurina.

Oliba olio zorrotada bat.

Tipula.

Gatza.

Lehenik, txanpinoiak garbitu eta laukitxoetan moztu. Zartagin zabal batean, olio zorrotada baten laguntzaz, pare bat minutuz frijitu. Gatz pitin bat ere gehitu.

Ondoren, zartagina sutatik kendu, eta bertara gehitu zangar egosia —aurrez egosia—, puska txikietan banatua. Zangarra aurreko egun batean saldatarako erabilitako haragia izan daiteke, askotan ez baitakigu haragi hori nola aprobetxatu.

Bexamela prestatzeko, tipula zuritu, eta moztu pusketa ahalik eta txikienetan. Lapiko batean olio zorrotada bat bota, eta su ertainean jarri, gatz pitin batekin. 15 bat minutuz erregosi.

Gero, koilarakada bat gurin bota, eta hori urtzean, bi koilarakada bete irin. Ongi nahastu dena, eta litro erdi esne gehituz joan, gutxinaka. Bexamel krematsu bat lortu arte nahasiz joan, 10 bat minutuz.

Bexamela haragi eta txanpinoiak ditugun zartaginera bota, eta osagai guztiak ongi nahastu. Erretilu batera pasa, eta bost bat orduz bertan hozten utzi.

Pikillo piperrak ongi zabaldu, gatz pitin bat bota, eta, koilara txiki baten laguntzaz, piperrak banan-banan bete haragi eta txanpinoizko bexamelarekin.

Labeko erretiluan jarriz joan piper guztiak, eta, bukatzean, oliba olio zorrotada fin bat bota, eta 10 bat minutuz labean berotu.Labetik atera eta mahaira zerbitzatzea besterik ez da falta. Tomate saltsaz goxa dezakegu platera; bestela, oso ongi doakio haragi saltsaz eginiko saltsa fin bat.

Goizeko buletina

BERRIAren papereko edizioaren gai nagusiak biltzen ditu egunero (astelehenetan salbu). Goizean goiz iristen da zure posta elektronikora.

Albiste gehiago

Covid-19 daukaten gaixoak zaintzen duten bi erizain besarkatzen 55 egun gaixo zeraman gizon bat sendatzean. ©Andoni Lubaki / Foku

Koronabirusaren azken datuak

Berria

Euskal Herrian 31.166 gaixok eman dute positibo guztira, koronabirusa atzemateko probaren bat eginda. Horietatik 2.150 hil dira. Grafikoak, albiste barruan.

Bi erizain, Galdakaoko ospitalean (Bizkaia) maiatzaren 6an, 55 egun gaixorik zeramatzan gizon bat sendatu zela ospatzen. ©ANDONI LUBAKI / FOKU

Koronabirusaren lehen kolpea Euskal Herrian: 2.152 hildako lau hilabetean

Mikel P. Ansa

Martxoaren 1etik ekainaren 30era, lau hilabete. Neguaren azken hondarra, eta udaberri guztia. Koronabirusaren pandemiak hankaz gora jarri du Euskal Herria, eta bizimoduak astindu ditu. Pandemiaren lehen olatuaren balantzea egin du BERRIAk, hamazazpi grafiko eta hamazazpi galdera hauekin.

Beste 11 positibo zenbatu dituzte Ordiziako kasuen oldarraldiari lotuta

Beste 11 positibo zenbatu dituzte Ordiziako kasuen oldarraldiari lotuta

Arantxa Iraola

Denera 69 kasu daude lotuta positibo multzo horrekin; Tuterakoekin, berriz, 31

Gasteizko Mendizorrotza igerilekuak pandemia garaiko udarako prestatzen. Irudian, langile bat belardian markak egiten. ©Raul Bogajo / Foku

Positibo bat Gasteizko gimnasio batean, eta beste bat Baionako erietxe batean

Edu Lartzanguren

Baionako Belharra erietxean kasu bat topatu dute, eta ikerketa zabal bat jarri dute martxan jatorria argitzeko. Zirujau bat kanpoan kutsatu dela uste dute.

Irakurle agurgarria:

Honaino iritsi zarenez, eskaera bat egin nahi dizugu: irakurtzen ari zaren edukia eta egunkaria babestea, konpromiso ekonomikoa hartuz. Publizitatea eta erakundeen diru-laguntzak ez dira nahikoa BERRIAren etorkizuna bermatzeko. Sarean eskaintzen dizugun edukia irakurtzen duzuen milaka irakurleek proiektuari ekarpena eginda, urrutira iritsiko ginateke.

Kazetaritza libre, ireki eta independentea egin nahi dugu euskaldunontzat. Euskaraz informatzea delako gure eginkizuna, eta zure eskubidea.Lagun gaitzazu bide horretan. Idatzi gurekin etorkizuna. Geroa zugan.

Martxelo Otamendi
BERRIAko zuzendaria

Izan zaitez BERRIAlaguna

Izan zaitez BERRIAlaguna

BERRIAlagunei esker eskaintzen dugu balioz osatutako informazioa. Egizu ekarpena gure eginkizunarekin segi dezagun.

Izan zaitez BERRIAlaguna