Elikadura. Errezeta

Alberjiniak, onddo, ziaberba eta kuia txikiz beteak

JON URBE / ARGAZKI PRESS

Iker Markinez -

2012ko azaroak 17

OSAGAIAK

2 alberjinia

250 onddo

Kuia txiki bat

Ziazerba sorta bat

Tipulin bat

Gatza

Oliba olioa

Bexamela egiteko:

Litro bat esne

Koilarakada bat gurin

4 koilarakada irin

Gatza

Labea berotzen jarri. Bitartean, berenjenak erditik moztu, eta laberako erretilu batean ipini. Olio txorrotada bat bota, eta labean sartu 20 bat minutuz. Atera, eta epeltzen utzi.

Ondoren, koilara baten laguntzaz, barneko mamia atera, xehatu eta gorde.

Zartagin batean oliba olio zorrotada bat jarri, eta su ertainean berotzen jarri. Onddoak garbitu, eta laukitxotan moztu, baita ziazerba eta kuia txikia ere. Gatz pitin bat gehitu. Erregostean, sutik kendu. Zartaginera berenjenen mami xehetua gehitu, eta nahastu.

Bexamela prestatzeko, lapiko batean gurina urtzen ipini, su motelean. Urtzean, lau koilarakada irin gehitu, eta gurinarekin ondo nahastu. Esnea (beroa hobeto) pixkanaka-pixkana gehitzen joan, nahasteari utzi gabe, bexamel krematsua lortu arte. Ondoren, gainontzeko osagaiak zartaginera gehitu. Ongi nahastu, eta hozten utzi.

Alberjiniak ongi bete bexamel eta barazki kremarekin. Ondoren, labeko erretiluan jarri, eta azken ukitua emateko, labean sartu 200 gradutan (indarra goian eta behean); lau bat minutuz ongi gorritu arte mantendu. Gazta gustuko baduzue, gazta birrindua gehitu bexamelaren gainera, labean sartu aurretik; oso goxoa geldituko da.

Goizeko buletina

BERRIAren papereko edizioaren gai nagusiak biltzen ditu egunero (astelehenetan salbu). Goizean goiz iristen da zure posta elektronikora.

Albiste gehiago

Jendea terrazetan Bilbon, astelehenean. ©Aritz Loiola/FOKU

569 kasu atzeman dituzte Araban, Bizkaian eta Gipuzkoan

Berria

Bizkaian kasu gehien atzeman diren eguna izan da: 402.

 ©JON URBE / FOKU

«02:00etan, festak ezin du segitu eremu pribatuetan»

Aitor Biain

Herritarren parte hartze handiagoa eskatu dute ostalariek, ardura guztia beren bizkar izan ez dadin. Ataka estuan direla ohartarazi dute, eta babes ekonomikoa galdegin diote administrazioari, helegitea onartu edo ez.

Kezka adierazi dute lehen arretako hainbat langilek. Argazkian, Bilboko Areilza anbulatorioa. ©ARITZ LOIOLA / FOKU

«Osasun sistemak eztanda egingo du»

Maialen Arteaga

Lehen arretako zentroen estutasunak azaleratu ditu COVID-19ak, eta aspaldiko aldarriak hauspotu ditu. Pandemiaren «bigarren olatua» iritsi dela aitortu du Eusko Jaurlaritzak, baina osasun etxeetan langileen erdiekin eta «lan gainkargarekin» dabiltzala salatu dute.

Bizkaiko zahar etxe bateko egoiliarrak artxiboko irudian. ©Marisol Ramirez/FOKU

Hemezortzi kasu atzeman dituzte Zamudioko zahar etxe batean

Berria

Donostiako eta Bilboko bi zahar etxeetan ere positiboak izan dira.

Irakurle agurgarria:

Honaino iritsi zarenez, eskaera bat egin nahi dizugu: irakurtzen ari zaren edukia eta egunkaria babestea, konpromiso ekonomikoa hartuz. Publizitatea eta erakundeen diru-laguntzak ez dira nahikoa BERRIAren etorkizuna bermatzeko. Sarean eskaintzen dizugun edukia irakurtzen duzuen milaka irakurleek proiektuari ekarpena eginda, urrutira iritsiko ginateke.

Kazetaritza libre, ireki eta independentea egin nahi dugu euskaldunontzat. Euskaraz informatzea delako gure eginkizuna, eta zure eskubidea.Lagun gaitzazu bide horretan. Idatzi gurekin etorkizuna. Geroa zugan.

Martxelo Otamendi
BERRIAko zuzendaria

Izan zaitez BERRIAlaguna

Izan zaitez BERRIAlaguna

BERRIAlagunei esker eskaintzen dugu balioz osatutako informazioa. Egizu ekarpena gure eginkizunarekin segi dezagun.

Izan zaitez BERRIAlaguna