Albistea entzun

ERREZETA

Odolki kurruskatsuak pikillo piperrekin eta azarekin

JUAN CARLOS RUIZ / ARGAZKI PRESS

Iker Markinez - Kuko Jatetxea, Ormaiztegi

2017ko urriak 14

osagaiak

4 LAGUNENTZAT

Odolki bat

Porru bat

Perrexila

12 pikillo piper fresko

Aza laurdena

Bexamela (aurrez prestatuta)

Brik orriak

Gatza

Oliba olioa

1

Lehen pausoan, odolkia egosiko dugu. Lapiko bat urez bete, eta porru puska bat eta perrexil sorta batekin, odolkia bertan sartu; ordu eta erdiz egosten mantendu. (Errezeta honetarako, egunen batean sobraturiko odolki puskak erabil ditzakegu).

2

Odolkia erretilu batera atera, eta hestea kendu. Hor dagoen mamia aurrez prestatua izango dugun bexamel koilarakada batzuekin nahastuko dugu. Krema ilun bat lortuko dugu, odolki krema. Epeltzen utziko dugu ordubetez.

3

Bitartean, beste lapiko batean, ura egosten ipini, gatz pitin batekin. Irakiten hastean, aza egosi, juliana fin modura moztua. 20 minutuz egosi, uretatik atera, eta gorde.

4

Zartagin batean, olio zorrotada bat ipini, eta dozena bat piper pikillo konfitatuko ditugu, 15 edo 20 bat minutuz, su oso motelean.

5

Kurruskatsuak egiteko: brik orriak biribilak direnez, lau zatitan moztu, eta lau hiruki lortuko ditugu. Zati bakoitzaren erdian, odolki masa ipini, eta kiribilak egin. Pauso hau aurreko egunean prestatuta utz daiteke.

6

Platera bukatzeko, lapiko edo zartagin batean, olioa berotzen jarri; ongi beroa dagoenen, brik odolkia frijitu minutu batez, su bizian, kurruskatsuak lortu arte. Sukaldeko paperaz olio soberakina ongi kendu, eta platerean zerbitzatu, prest ditugun piper konfitatuekin eta azarekin batera (horiei ere berotu bat eman).

Sasoiko eta garaiko plater berezia da gaurkoa. Beraz, animatu eta probatu.

Sareko BERRIAzalea:

Irakurri berri duzun edukia eta antzekoak zure interesekoak badira, eskari bat egin nahi dizugu: Berria diruz babestea.

Zuk eta zure gisako sareko milaka irakurlek egindako ekarpenarekin, eduki gehiago eta hobeak sortuko ditugu. Eta, zuekin osatutako komunitateari esker, publizitateak eta erakundeen laguntzek bermatzen ez diguten bideragarritasuna lortuko dugu.

Euskarazko kazetaritza libre, ireki eta konprometitua eskaini nahi dizugu egunero; bizi zaren munduaren eta garaiaren berri ematen segitu.

Albiste gehiago

 ©JAIZKI FONTANEDA / FOKU

«Guztiok gatoz leku beretik: guztiok gara afrikarrak»

Unai Etxenausia

'Geu, afrikarrok' aurkeztu du Arrosagaraik, zenbait gazteren istorioak biltzen dituen erakusketa bat, Gasteizko Montehermoso kulturunean. Otsailaren 26ra arte egongo da ikusgai.
Madrilgo komentu batean

'Marten' hegaldia

Enekoitz Telleria Sarriegi

Francoren erregimenak, Eliza katolikoarekin batera eta Australiako Gobernuarekin tratua eginda, ehunka euskal emakumezko bidali zituen Australiara, 1960ko hamarkadan. Han lana eginaraztea eta aurretik hara bidalitako gizonezkoekin ezkonaraztea zen bidaia haien benetako helburua. 'Marta plana' deitu zioten, eta 'El avión de las novias' dokumentalean jaso dute.

«Misiolari gisa bidali nahi gaituzte»

«Misiolari gisa bidali nahi gaituzte»

Enekoitz Telleria Sarriegi

Natalia Ortiz ikerlariak, besteak beste, Josefina Erezuma bizkaitarraren istorioa jaso du bere ikerketan, Jaime Aberasturi senargaiarekin izan zuen eskutitz trukearen bidez.

 ©OIER ARANZABAL

«Audio plataforma bat sortuko dugu datozen hilabeteetan»

Urtzi Urkizu

Ikus-entzunezkoetarako Primeran iritsiko den moduan, irrati eta audioetarako beste plataforma bat sortuko dute, Goñik iragarri duenez. «Kolaborazioak sustatuko ditugu euskalgintzarekin».

Astekaria

Asteko gai hautatuekin osatutako albiste buletina. Astelehenero, ezinbesteko erreportajeak, elkarrizketak, iritziak eta kronikak zure posta elektronikoan.

Iruzkinak kargatzen...